	Determining Time Using Rounding Name:				
Determine the answer by using rounding strategies.					ers
In	 6:25 + 1 hour and 55 minutes When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first. the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more). 6:25 + 2 hours = 8:25 8:25 - 5 Minutes = 8:20 And now we know the elapsed time! 	Ex. 1. 2. 3.		6:0	5
Ex) 1) 2)	4:10 + 1 hour and 55 minutes = $6:05$ $6:25 + 1$ hour and 50 minutes = $4:20 + 1$ hour and 55 minutes =	4. 5.			
3) 4) 5)	7:00 + 1 hour and 55 minutes = 5:40 + 3 hours and 55 minutes = 3:50 + 3 hours and 50 minutes =	6. 7. 8.			
6) 7) 8)	2:50 + 2 hours and 55 minutes = 7:30 + 1 hour and 50 minutes = 5:45 + 1 hour and 55 minutes =	9. 10.			
10)	7:55 + 3 hours and 50 minutes = 4:45 + 2 hours and 55 minutes = 11:30 - 3 hours and 55 minutes =	11. 12.			
13)	4:35 - 1 hour and 50 minutes = 8:00 - 1 hour and 55 minutes = 11:15 - 3 hours and 55 minutes =	13.14.15.			
15) 16)	5:10 - 3 hours and 50 minutes = 5:10 - 1 hour and 55 minutes = 9:00 - 3 hours and 55 minutes =	16. 17.			
18) 19)	7:45 - 2 hours and 55 minutes = 3:50 - 1 hour and 50 minutes =	18. 19.			
20)	$6:55 - 1 \text{ hour and } 50 \text{ minutes} = \underbrace{1-10 95 90 85 80}_{11-20}$ www.CommonCoreSheets.com $11-20 45 40 35 30$				55 50 5 0

Determining Time Using Rounding Name: A	nswer Key
Determine the answer by using rounding strategies.	Answers
6:25 + 1 hour and 55 minutesWhen rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.	Ex. <u>6:05</u>
When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.In the example above we can round 1 hour andBut since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.	1. 8:15
55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).	2. 6:15
6:25 + 2 hours = 8:25 $8:25 - 5 Minutes = 8:20$ And now we know the elapsed time!	
And now we know the chapsed time:	3. 8:55
Ex) 4:10 + 1 hour and 55 minutes = $6:05$	4. 9:35
1) $6:25 + 1$ hour and 50 minutes = <u>8:15</u>	5. 7:40
2) 4:20 + 1 hour and 55 minutes = $6:15$	₅ 5:45
3) 7:00 + 1 hour and 55 minutes = $8:55$	6
4) 5:40 + 3 hours and 55 minutes = $9:35$	7. 9:20
5) $3:50 + 3$ hours and 50 minutes = <u>7:40</u>	8. 7:40
6) 2:50 + 2 hours and 55 minutes = $5:45$	9. 11:45
7) 7:30 + 1 hour and 50 minutes = $9:20$	7.40
8) 5:45 + 1 hour and 55 minutes = $\frac{7:40}{1000}$	10. 7:40
9) 7:55 + 3 hours and 50 minutes = $11:45$	11. 7:35
10) 4:45 + 2 hours and 55 minutes = $7:40$	12. 2:45
11) 11:30 - 3 hours and 55 minutes = $\frac{7:35}{1}$	13. 6:05
12) 4:35 - 1 hour and 50 minutes = $2:45$	13. 0:05
13) 8:00 - 1 hour and 55 minutes = $6:05$	14. 7:20
14) 11:15 - 3 hours and 55 minutes = $7:20$	15. 1:20
15) 5:10 - 3 hours and 50 minutes = $1:20$	16. 3:15
16) 5:10 - 1 hour and 55 minutes = $3:15$	5-05
17) 9:00 - 3 hours and 55 minutes = $5:05$	17
18) 7:45 - 2 hours and 55 minutes = $4:50$	18. 4:50
19) 3:50 - 1 hour and 50 minutes = $2:00$	19. 2:00
20) 6:55 - 1 hour and 50 minutes = $5:05$	20. 5:05
	80 75 70 65 60 55 50
www.CommonCoreSheets.com 11-20 45 40 35	30 25 20 15 10 5 0